Nieuws & Events_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

$show=home

Makelaar & Verzekeraar_$type=grid$sn=0$l=1$rm=0$c=5$m=0$show=home

$show=home

RAVELS WEER

$show=/p/consultatie.html$type=grid$sn=0$l=1$rm=1$c=4$m=0

$show=/p/makelaarverzekeraar.html$type=grid$sn=0$l=1$rm=1$c=4$m=0

$show=/p/schade.html$type=grid$sn=0$l=1$rm=1$c=4$m=0

Eigenaar of huurder? Is een brandverzekering verplicht?


In welke situaties is een brandverzekering verplicht voor een privéwoning? Ben je als huurder verplicht een brandverzekering te nemen of enkel als eigenaar of verhuurder? Laat je ook niet misleiden door de term ‘brandverzekering’. De verzekering gaat namelijk veel verder dan enkel het verzekeren van schade aan je woning door brand. Er is sowieso een verschil in verplichting tussen brandverzekeringen voor eigenaars en brandverzekeringen voor huurders.


Wanneer ben je verplicht om een brandverzekering te nemen in België?

Ben je eigenaar van de woning en woon je er zelf? Dan is een brandverzekering niet wettelijk verplicht. Maar je doet er wel goed aan om er een te nemen. Een brandverzekering biedt jou als eigenaar een uitgebreide bescherming voor je woning.
​​​​​​Heb je een hypotheeklening afgesloten voor de aankoop van je woning? Dan is de kans groot dat de kredietgever je verplicht om een brandverzekering te nemen. Doe je dat niet, dan zal de kredietverstrekker je geen lening toekennen.

Brandverzekering verplicht als verhuurder?

Ben je eigenaar, maar verhuur je de woning? Voor verhuurders verschillen de verplichtingen in België per gewest:
Als de huurwoning in Vlaanderen gelegen is, ben je als verhuurder wettelijk verplicht om een brandverzekering te nemen.
In Brussel en Wallonië geldt die verplichting niet voor verhuurders. Maar ook daar is een brandverzekering natuurlijk wel nuttig als je een woning verhuurt.

Brandverzekering verplicht als huurder?

Huur je een woning in Vlaanderen of Wallonië? Als huurder ben je verplicht een brandverzekering te nemen.
Huur je in Brussel, dan is er geen wettelijke verplichting. Het is wel mogelijk dat de verhuurder jou als huurder via het huurcontract verplicht om een brandverzekering te nemen.

Brandverzekering voor eigenaars

Je brandverzekering verzekert onder andere:
  • schade door brand, rook, roet, blikseminslag
  • waterschade
  • glasbreuk
  • schade door natuurrampen: overstroming, het overlopen of opstuwen van een openbare riool, aardbeving, aardverschuiving of grondverzakking
  • storm-, sneeuw- en hagelschade
  • schade door stookolie
  • schade die je woning veroorzaakt bij derden. Denk bijvoorbeeld aan een dakpan die wegwaait en een voorbijganger verwondt. Of een brand in je woning die overslaat naar het huis van de buren.
  • diefstal en vandalisme (keuzeverzekering)
  • rechtsbijstand (keuzeverzekering)
Ook je inboedel kun je verzekeren tegen schade of diefstal.

Belangrijk om weten: niet alleen je woning is gedekt via je brandverzekering. Ook het studentenkot van je kinderen en de vakantiewoning die je huurt, zelfs in het buitenland, zijn verzekerd. Huur je een garagebox of een feestzaal voor een familiefeest? Ook dan ben je verzekerd.

Daarnaast zal de verzekeraar je ook bijstaan als er zich een noodgeval voordoet bijvoorbeeld door je te helpen een geschikte vakman te vinden.

Brandverzekering voor huurders

Als je een woning huurt, dan wordt hiervoor een huurovereenkomst opgesteld. Die bepaalt dat je op het einde van de huurperiode de woning in de oorspronkelijke staat moet achterlaten. Jij bent als huurder dus aansprakelijk voor de schade die je aanbrengt aan de woning. Maar ook de schade die je aanbrengt aan anderen, zoals de woning van de buren, zijn jouw verantwoordelijkheid. Via een brandverzekering dek je die huurdersaansprakelijkheid. Veroorzaak jij schade door brand of water? Dan vergoedt de brandverzekeraar die. In heel wat huurovereenkomsten wordt trouwens vastgelegd dat de huurder verplicht is een brandverzekering te nemen. Tip: vergeet ook je inboedel niet te verzekeren.

In sommige huurovereenkomsten zit ook een clausule ‘afstand van verhaal’. Dat houdt in dat je als huurder verzekerd bent via de verzekering van de eigenaar. Die zal dan een stuk van de premie voor zijn brandverzekering aan jou doorrekenen. Zelfs met die clausule doe je er toch goed aan om zelf een brandverzekering te nemen om bijvoorbeeld je inboedel te beschermen. Je weet trouwens nooit zeker of de brandverzekering van je verhuurder in orde is dus je neemt best het zekere voor het onzekere.

Franchise in je brandverzekering

Je brandverzekering bevat doorgaans een franchise. Dat is het gedeelte van de schade dat je zelf moet betalen. De franchise wordt bepaald in de Algemene Voorwaarden en/of Bijzondere Voorwaarden van je verzekering en verschilt per verzekeraar. Neem contact op met je makelaar voor meer informatie.

Uitsluitingen in je brandverzekering

Sommige risico’s dekt een brandverzekering niet:
schade die je opzettelijk veroorzaakt
schade veroorzaakt door schimmels, sporen, zwammen, insecten en parasieten
schade door milieuvervuiling of asbest (met uitzondering van stookolieschade)

Ook wat wel en niet verzekerd is in een brandverzekering kan verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Je makelaar helpt je de brandverzekering te kiezen die het best bij jou past.

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/referenties.html$type=three$h=200$m=0$sn=0$rm=0$c=9$p=1

Consultatie_$show=/p/aanbod.html$type=two$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1

Makelaar & Verzekeraar_$show=/p/aanbod.html$type=two$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1

Schadedienst_$show=/p/aanbod.html$type=two$m=0$rm=0$sn=0$c=10$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/over-ons.html

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

In de kijker_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=home

Naam

consultatie,4,faq,2,in de kijker,14,Makelaar/Verzekeraar,4,nieuws,45,nieuwsbief,2,nieuwsbrief,6,schadedienst,3,
ltr
item
MVG Verzekeringen | Ravels: Eigenaar of huurder? Is een brandverzekering verplicht?
Eigenaar of huurder? Is een brandverzekering verplicht?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgc3f8u37pANDNMCoEsdl33vSq7i7ysg02of_1y70nWM5cg-DBbCW3dTVGHFEnoTWI7755eU2SDryhWZv9Iqb_pSM0jgbXOXRWKuFStQpoCf2IdyDMd4z9Keo0aVSuQ4B73OdX-3TIX-e7cauB_PaSF2F-VHWQNGVsu8ni1FhkrIcZpwaowfrPbehHZ/w400-h225/brand.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgc3f8u37pANDNMCoEsdl33vSq7i7ysg02of_1y70nWM5cg-DBbCW3dTVGHFEnoTWI7755eU2SDryhWZv9Iqb_pSM0jgbXOXRWKuFStQpoCf2IdyDMd4z9Keo0aVSuQ4B73OdX-3TIX-e7cauB_PaSF2F-VHWQNGVsu8ni1FhkrIcZpwaowfrPbehHZ/s72-w400-c-h225/brand.jpg
MVG Verzekeringen | Ravels
https://www.mvgverzekeringen.be/2022/03/eigenaar-of-huurder-is-een.html
https://www.mvgverzekeringen.be/
https://www.mvgverzekeringen.be/
https://www.mvgverzekeringen.be/2022/03/eigenaar-of-huurder-is-een.html
true
1994305479131377236
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresukltaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy